“Jangan mainkan perasaan saya” Mangsa simbah asid kecewa dengan janji jutawan kosmetik

Memang sedih mendengar luahan hati dari Nurul Dahyatul Fazlinda Mat Haizan, mangsa simbah asid oleh bapa kandungnya sendiri. Gadis berumur 16 tahun ini berasa kecewa kerana ada pihak yang tak tunai janji untuk membantunya jalani rawatan di wajahnya itu.

Dakwa gadi ini, sudah dua tahun dia menanti janji seorang ahli perniagaan bergelar jutawan kosmetik yang berjanji mahu menampung kos pembedahan plastik namun sehingga kini tiada khabar berita.

JANJI BELUM DITEPATI

Remaja dari Kampung Sekayu di sini, itu dijanjikan oleh individu berkenaan untuk menampung kos pembedahan plastik pada 2016 bagi merawat wajahnya yang cacat akibat simbahan asid pada 2010.

“Jika tidak boleh tolong jangan bagi harapan palsu, sekali gus mempermainkan perasaan saya”

“Selama dua tahun saya menunggu, tetapi sehingga kini tiada sebarang tindakan daripada ahli perniagaan itu.”

“Begitu juga dengan kerajaan negeri yang pernah berjanji untuk membantu”

DAHYATUL AMAT KECEWA

Nurul Dahyatul akui berasa amat kecewa dengan janji ahli perniagaan itu dan kerajaan negeri yang menyatakan kesediaan untuk menampung kos pembedahan plastik itu.

“Jangan berjanji jika tidak mampu tepati. Walaupun sudah dua tahun berlalu, saya masih ingat dengan janji diberikan mereka.”

“Kata-kata harapan yang diberi mereka masih segar di ingatan sehingga kini.”

“Saya sudah menjalani semua proses yang diminta termasuk pemeriksaan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) tetapi hingga sekarang pihak berkenaan tidak membuat susulan, sekali gus menyebabkan saya tertanya-tanya status rawatan seterusnya”

Gadis ini sudah melakukan pemeriksaan dengan perunding pembedahan plastik yang juga Pakar Bedah Kosmetik Pusat Perubatan Beverly Wilshire (PPBW), Dr M Nasir Zahari di Kuala Lumpu.

Dari hasil pemeriksaan itu, dikatakan Dahyatul perlu melalui empat peringkat rawatan membabitkan beberapa organ yang terjejas akibat terkena simbahan asid terbabit.

MAHU RAWAT MAJAH

Dahyatul sentiasa menyimpan hasrat untuk merawat wajahnya bagi mendapatkan semula keyakinan diri.

Di samping itu, remaja ini tidak tahan mengalami masalah gatal-gatal pada muka ketika berpeluh.

“Selama lapan tahun saya menjalani kehidupan dengan wajah seperti ini dan ia sudah sebati dengan diri, tetapi jauh di sudut hati, saya tetap ingin merawatnya supaya ia kembali normal sekurang-kurangnya tidak mengalami masalah kulit gatal.”

“Saya kekok dan malu berhadapan dengan orang baru dikenali, malah tidak mempunyai keyakinan diri untuk berada di tempat awam kerana sering diperhatikan orang sekeliling.

“Maklumlah wajah saya tidak sama seperti orang lain dan tentunya akan menjadi perhatian dan tidak semua orang yang mengetahui tragedi di sebalik wajah ini dan memahami perasaan saya”

Nurul Dahyatul berharap, pihak yang pernah berjanji membantu menghulurkan bantuan bagi merawat wajahnya itu merujuk semula janji yang pernah diberikan dan menyatakan pendirian sama ada ingin meneruskan hasrat membantu atau sebaliknya.

KOMEN IBU DAHYATUL

Ibu kepada Dahyatul, Che Ku Zaimah Che Awang, berkata, dia juga kecewa dengan pihak berkenaan yang berjanji tetapi tidak menunaikan janji seperti yang diberikan.

“Saya masih ingat, kami sekeluarga berjumpa dengan ahli perniagaan terkenal itu di sebuah hotel di Kelantan dan usahawan itu menyatakan kesediaan membantu membiayai perbelanjaan pembedahan anaknya itu.

“Malangnya, tiada susulan yang dibuat sehingga kini. Kerajaan negeri melalui bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Razif Abd Rahman ketika itu juga pernah melawat kami sekeluarga pada 2016 dan turut menyuarakan hasrat yang sama tetapi turut membisu selepas itu”

Di imbas kembali kes, Dahyatul bersama ibu dan adik lelakinya, Muhammad Irfan Firdaus, melecur akibat disimbah asid dipercayai cuka getah oleh bapa kandung di rumah mereka dalam kejadian jam 1.45 pagi pada 14 Ogos 2010.

Kejadian itu menyebabkan mangsa mengalami kecacatan di muka dan badan termasuk kedua-dua lubang hidung mengecut, sekali gus mengganggu pernafasannya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here