Warna Rambut Blonde Awal Ashaari, Ini Respon Balas Seorang Ustaz

Pengacara dan pelakon Awal Ashaari kini tampil dengan rambut berwarna blonde. Kemudian apabila di tanya samada solatnya sah, Awal Ashaari telah tampil menjelaskan solatnya sah memandangkan perubahan warna rambutnya menjadi putih itu tidak ada menggunakan sebarang produk pewarna.

Selebriti berumur 37 tahun ini, berkata dia mengambil masa dua hari dan tujuh kali untuk melunturkan warna asal rambutnya.

“Ia mengambil masa selama dua hari dan tujuh kali membuat pelunturan untuk mendapatkan rupa ini. Tidak ada setitik pewarna rambut yang terlibat dalam proses itu. Oleh itu, ia bersifat boleh solat”

Penampilan rambut blonde Awal Ashaari itu mengundang pelbagai reaksi dari para netizen yang berpendapat tindakan tersebut haram dan menyebakan solatnya tidak akan sah.

Dalam isu ini, Da’i Izzhar atau Ustaz Ahmad Izzhar Ahmad Nazri tampil memberi respon apabila di tanya tentang isu ini.

Menurut Da’i Izzhar, mengubah warna rambut dalam Islam merangkumi tiga syarat iaitu bahan yang digunakan tidak menghalang air untuk meresap di dalam rambut.

Manakala syarat kedua, warna rambut yang diubah itu tidak boleh menyerupai kaum yang beragama lain.

Dan syarat yang ketiga, tidak boleh mengubah menjadi warna yang pelik.

Ini komennya:

“Mewarnakan rambut ada tiga syarat iaitu bahan-bahan yang digunakan halal dan tidak menghalang air serap dalam rambut.

“Warna itu juga tidak boleh menyerupai kaum dari agama lain dan pemilihan warna tidak pelik seperti putih, ungu atau merah”

Tambah Izzhar, memang benar solat yang dilakukan Awal menjadi sah namun perbuatan mengubah warna rambut adalah haram. Ustaz Izzhar menjelaskan tiga syarat mewarnakan rambut.

Bagaimanapun, seseorang itu dibenarkan mengubah ciptaan Allah sekiranya ia boleh memudaratkan kehidupan atau kesihatanya.

“Tiada masalah untuk Awal menunaikan solat kerana ia sah memandangkan dia tidak menggunakan pewarna rambut. Solat masih sah tapi perbuatan itu tetap haram.

“Melainkan kalau dia tak ubah warna rambut boleh mendatangkan kemudaratan dalam kehidupan atau kesihatannya, barulah dibenarkan”

Itulah pandangan dari seorang ustaz tentang isu ini.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here