Wakil ‘Doula’ dikecam tak jawab soalan dan sering melalut, buat simbol Ultraman ketika live

Semalam agak panas tentang isu doula. Untuk yang tak tahu, doula boleh digambarkan sebagai peneman ibu semasa bersalin.

TV Alhijrah telah menjemput wakil doula akan tetapi wanita ini telah dikecam teruk oleh netizen kerana tak jawab soalan yang diajukan pengacara ketika siaran lansung itu.

Para penonton dan netizen turut mempersoalkan kelakuan doula bebas, Hayati Muzaffar yang dilihat tidak profesional semasa program tersebut sedang bersiaran langsung.

Dia turut dilihat melakukan babak gerakan simbolik (fire) seperti Ultraman kepada seotang lagi panel jemputan iaitu Doktor Pakar Perbidanan dan Sakit Puan (Obs And Gynae), Prof Dr Imelda Balchin.

Topik yang dibincangkan dalam program Analisis yang disiarkan menerusi stesen TV Al-Hijrah pada Jumaat malam adalah “Doula: Peneman Ibu atau Pengganti Doktor?”.

Prof Dr Imelda Balchin bagi menghuraikan mengenai perbezaan doula dan bidan terlatih serta risiko menggunakan perkhidmatan tersebut.

Susulan siaran program Analisis tersebut, Hayati atau lebih mesra disapa Kak Yat tampil mempertahankan dirinya menerusi beberapa posting yang dimuat naik di Facebooknya pada Sabtu.

Menurut Hayati, dia dituduh tidak memberikan fakta mengenai doula sedangkan peluang untuk berbuat demikian tidak diberikan.

“Masa diberi dua tiga minit sahaja spontan siaran langsung untuk jawab soalan ad hoc. Ada yang rasa dia mampu silakan,”

Seorang pelayar Facebook Rusyainie Ramli berpendapat doula bebas itu dilihat cuba menyembunyikan sesuatu kerana kegagalan dalam menjawab soalan yang diajukan.

Ini antara komen netizen:

“Kegagalan doula duli cikebum menjawab soalan menunjukkan dia tak ada kredibiliti langsung sebagai apa yang dia pasarkan diri dia. Nampak sangat dia cuba menyembunyikan sesuatu.

“Nampak seakan dia tak mempunyai pengetahuan sebenarnya apa yang dia gebangkan selama ni. Sampai saya tertanya eh, kenapa saya tak faham apa yang diperkatakannya,”

“Sudahlah rancangan tu disiar secara langsung. Bahasa badannya sangat menjengkelkan.

“Di depannya ialah seorang pakar perunding O&G terkemuka, yang pastinya ahli dalam bidang perubatan, tapi begitu cara dia menyampuk pun, menunjukkan dia tidak mempunyai rasa hormat pada insan berilmu,”

Dalam pada itu, rata-rata netizen memuji tindakan Dr Imelda yang dilihat tenang dan berjaya mengawal emosinya semasa di atas pentas apatah lagi menghuraikan fakta dengan lengkap dan penuh berilmu.

Ini pula komen netizen lain:

“Sebenarnya cukup 1 soalan clear cut daripada Dr Imeda untuk patahkan hujah merepek geng doula. “Doula ini berdaftar dengan KKM ataupun tidak?” Geng doula terus menggelupur cuba mengelak tak nak jawab.”

Dalam pada itu, Dr Imelda turut meluahkan rasa kecewa kerana doula di Malaysia seolah-olah tidak belajar daripada kesilapan lalu.

Ini antara komen dari Prof Dr Imelda:

“Doula inilah yang mentauliah diri sendiri juga turut berada di sisi Amy Karmila, di hari dia (Amy) bersalin, di hari dia meninggal, bersalin secara lotus, tanpa kehadiran seorang pun pembantu kelahiran yang mahir.

“Tiba-tiba saya diselubungi perasaan sedih sepanjang program berjalan. Sangat jelas bahawa doula yang berada tepi saya ini masih tidak sedar diri apa yang beliau telah lakukan. Sangat jelas doula yang berada tepi saya ini tidak belajar dari kesilapan lalu,”

Malah Dr Imelda turut menasihati doula tersebut supaya bersatu dan mewujudkan Persatuan Doula Malaysia dengan pemantauan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ini antara perbualan Prof Der Imelda:

“Puan Hayati tanya saya, “KKM akan buat pertubuhan untuk doula ke?” Saya jawab, “Tidak, doula-doula mesti bersatu dan buat Persatuan Doula Malaysia sendiri.

“Kemudian jemput KKM untuk memberi nasihat bagaimana untuk mendapatkan pengesahan dan pengiktirafan. Anda perlu lakukan perkara ini,”.

Jelas Dr Imelda, dalam garis panduan dan standard operasi prosedur (SOP) doula antarabangsa, doula tidak boleh memberi nasihat perubatan.

“Puan Hayati sudah kata ‘BETUL’ dan setuju, di depan saksi beribu-ribu penonton, tetapi hari ini Puan Hayati masih lagi bagi nasihat perubatan, bukan hanya itu, beri nasihat yang putar belit, menyeleweng dan salah pula,”

Sumber: mStar

Adakah doula diiktiraf @kementeriankesihatanmalaysia ? Mari kita saksikan kupasan dari kedua-dua panel dan saksikan video penuh di Youtube.

Posted by ANALISIS bersama FINAZ YUNUS on Friday, 22 February 2019

Apakah yang akan dilakukan jika selepas 30 minit uri masih tidak keluar?

Posted by ANALISIS bersama FINAZ YUNUS on Friday, 22 February 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here