Suami arwah Faziani rasa bersalah, amat rindu dan tak dapat tidur lena.. terpaksa ambil pil tidur

Suami kepada Allahyarham Faziani Rohban iaitu Ahmad Shah Rizal Ibrahim, memeberitahu dia kini reda dengan ketentuhan Tuhan walaupun merasakan pemergian isteri nya itu boleh dikatakan terlalu awal.

Malah, pada awalnya, Rizal berasa bersalah kerana kemalangan berlaku apabila beliau terlelap seketika kerana penat, tetapi kini akur dengan suratan takdir.

Ini komen Rizal:

“Memang pada awalnya saya rasa bersalah sebab terlelap sebelum kemalangan berlaku. Tapi ustaz-ustaz yang berjumpa saya memberitahu ia sekadar asbab atau sebab yang menyebabkan kemalangan itu.

“Setiap yang berlaku telah diaturkan dan ditakdirkan Allah. Walaupun merasakan terlalu awal beliau pergi, tapi saya reda,”

“Kebiasaannya kami menyalurkan sumbangan ke akaun bank mereka setiap tahun, tapi kali ini isteri saya minta untuk berjumpa dengan ustaz-ustaz dan anak-anak tahfiz di sana,”

Rizal turut mendedahkan dia tidak dapat tidur sejak pemergian arwah isterinya pada Sabtu lalu kerana begitu merindui isterinya. dan terpaksa bergantung kepada pil tidur.

“Rindu saya dengan isteri adalah rindu yang tidak berkesudahan. Tak dapat nak gambarkan perasaan rindu tu, saya cukup rindukannya.

“Tapi ustaz-ustaz yang datang ke rumah ada beritahu saya kalau saya rindu dia, maknanya itu adalah rindu yang berbalas.

“Satu kerinduan yang cukup manis. Masa tu, barulah saya dapat tenang sedikit dan akhirnya boleh tidur malam tadi (Selasa malam) buat pertama kali,”

Tentang hubungan dirinya dan isteri kesayangannya, kata Rizal, mereka begitu akrab sejak berkahwin sembilan tahun lalu, iaitu masing-masing perkahwinan kedua mereka dan mulai saat itu pasangan ini akan ada bersama walau di mana sahaja.

Tambahnya, sebelum ini, boleh dikatakan mereka sering bersama dan jarang berpisah.

“Kami sering bersama ke mana-mana. Tapi, kalau saya atau arwah tak bersama sebab ada hal tertentu contoh kerana hal kerja, ia akan dilihat luar biasa kalau tidak ditemani antara satu sama lain.

“Sama ada dia tidak temani saya atau saya tidak menemani dia, itu luar biasa bagi orang sekeliling. Tapi, sekarang luar biasanya tak macam dulu, dia dah pergi meninggalkan saya buat selama-selamanya,”

Bagi Rizal, Faziani seorang isteri dan ibu yang bertanggungjawab, Rizal berkata, arwah menjaga dan mendidik anak-anak kandung dan tiri secara sama rata.

Tambahnya, arwah isterinya mempunyai tiga anak kandung dan empat anak tiri daripada perkahwinan pertama masing-masing, selain anak kandung hasil perkahwinan mereka.

“Arwah tidak pernah membezakan layanan terhadap anak-anak kandung dan tiri, dia anggap anak-anak saya seperti anak-anak dia sendiri.

“Dia bukan saja isteri dan ibu kepada anak-anak kandung dan anak-anak tiri kami serta rakan niaga, malah juga teman untuk saya mengadu dan meluahkan perasaan. Sekarang saya dah tak ada teman lagi, terpaksa cuba membiasakan keadaan itu,”

Sumber; mStar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here