“Saya terkesan” Akhirnya Fattah Amin pula beri kenyataan kenapa dia naik pentas FFM30

Suami kepada Fazura iaitu Fattah Amin telah memberi kenyataan tentang kes di FFM30.

Pelakon ini telah menegaskan kemunculannya sebagai penyampai trofi pada malam kemuncak Festival Filem Malaysia (FFM) Ke-30, minggu lalu, adalah atas permintaan penganjur.

Oleh yang sedemikian, Fattah melahirkan rasa ralat apabila dimaklumkan kemunculan di pentas bagi penyampaian trofi Anugerah Khas Juri adalah membabitkan bekas pemenang FFM yang terdahulu.

Fattah Amin turut berkata, kontroversi yang timbul tidak lebih daripada fitnah dan dia sendiri tidak mengenakan sebarang syarat bagi kemunculan pada mana-mana majlis.

Ini kenyataan dari Fattah Amin:

“Semestinya saya berasa ralat dan terkesan apabila diberitahu mengenai gandingan penyampai bagi kategori itu adalah bekas pemenang FFM sebelum ini. Saya sama sekali tidak tahu menahu, sebaliknya sekadar memenuhi tanggungjawab atas permintaan penganjur.

“Beberapa minggu sebelum majlis, dimaklumkan kehadiran saya mengikut kontrak sebagai ‘trigger’ bagi memberikan elemen kejutan. Malah, saya juga tidak dimaklumkan mengenai kategori yang memerlukan saya naik ke pentas.

“Saya menganggap isu ini sebagai fitnah kerana saya tidak pernah meletakkan syarat, apatah lagi untuk tampil sesuka hati. Walaupun belum cukup lama berada dalam industri ini, saya tahu tindakan sebegitu adalah tidak profesional,”

Tambah Fattah, sebagai seorang selebriti popular, dia sudah pasti terkesan dengan isu yang timbul kerana ia mencalarkan imej dan kredibiliti dirinya.

“Namun, saya akur dengan lumrah kehidupan sebagai anak seni. Perkara sebegini adalah sesuatu yang perlu saya tempuh.

“Permulaan saya dalam industri juga bukan dengan cara yang mudah. Pelbagai kritikan dan kecaman diberikan, namun ia menjadikan saya lebih matang. Saya pasti dugaan Allah ada hikmahnya”

Sebelum ini, isterinya, Nur Fazura, menyangkal dakwaan konon penampilannya dan Fattah sebagai penyampai trofi pada FFM lalu adalah atas permintaan peribadi, selain menjadi syarat yang perlu dipenuhi penganjur.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS), Ahmad Idham Ahmad Nadzri, pula menafikan dakwaan pihaknya bersetuju menampilkan Fattah bersama Fazura di pentas ketika penyampaian trofi terbabit.

Jika itu perancangan pihak Astro, Ahmad Idham mahu mereka bertanggungjawab dalam hal ini dan telah meminta pihak Astrio untuk memberikan jawapan secara bertulis kerana kami ada bukti mengatakan FINAS memang tidak tahu menahu mengenai elemen kejutan dinyatakan itu.

Sumber: BH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here