Saya Tak Pernah Sebut.. Kenyataan Disalah Tafsir – Datuk Dr Mujahid

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menjadi tumpuan ramai ekoran satu kenyataan tentang isu operasi cegah kemungkaran pada waktu malam. Beliau kini tampil dan menafikan laporan yang menggambarkan bahawa beliau seolah-olah membenarkan perbuatan maksiat dan khalwat.

Datuk Dr Mujahid berkata, kenyataannya telah disalah tafsir malah beliau menjelaskan bahawa konsep nahi mungkar tidak hanya dilaksanakan dalam bentuk penguatkuasaan semata-mata sebaliknya, menekankan pendekatan dakwah dan pendidikan keluarga sebagai salah satu bentuk tindak balas hidup masyarakat.

Tambahnya lagi, artikel yang diterbitkan The Star itu tidak seperti yang dimaksudkannya malah kenyataan seolah-olah berbaur fitnah terhadap dirinya.

“Kenyataan saya dalam temu bual The Star itu, apa yang disebut dalam kepala tajuk itu tidak keluar daripada mulut saya. Saya hanya bercakap tentang isu kesalahan ataupun yang dikatakan ruang awam dengan ruang peribadi bahkan saya juga turut tekankan berkenaan salah guna kuasa dan pencerobohan di ruang peribadi yang tidak menggambarkan kaedah dan cara Islam.

“Saya tidak pernah menyebut isu kononnya (operasi cegah khalwat) dihentikan pada waktu malam tidak diketuk pintu. Itu semua adalah tambahan daripada editor yang mengambil rumusan mereka sendiri daripada kenyataan-kenyataan saya, sila rujuk kepada interview di dalamnya yang lebih tepat kepada maksud yang ingin sampaikan,”

Dalam pada itu, beliau turut kecewa dengan tuduhan serta sindiran sesetengah pihak bahawa beliau membenarkan maksiat dan perbuatan khalwat malah Datuk Dr Mujahid berkata perbuatan itu dilihat satu bentuk manipuslasi terhadap kenyataanya sebelum ini.

Pada Sabtu, kecoh apabila tersiar laporan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, tiada lagi ketukan pintu di tengah malam atau pintu dipecahkan oleh pegawa agama jika mendapat laporan khalwat atau aktiviti yang menyalahi ajaran Islam.

Sumber: Sinar Harian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here