PH kalah bukti rakyat tak puas hati, terutamanya berkenaan janji ditaburkan

Parti politik, Barisan Nasional (BN) percaya kemenangan calonnya Zakaria Hanafi di Semenyih membuktikan dengan jelas bahawa ada rasa tidak puas hati rakyat terhadap prestasi Kerajaan Pakatan Harapan.

Perkara ini dikatakan oleh Timbalan Pengerusi Barisan Nasional iaitu Datuk Seri Mohamad Hasan.

Katanya demografi di Semenyih boleh memberi gambaran secara keseluruhan perasaan majoriti rakyat yang berbangsa Melayu dan beragama Islam, terutamanya mengenai janji manifesto pilihan raya umum yang tidak ditepati.

Ini komennya:

“Tapi real test case adalah Semenyih. Ada penduduk luar bandar, semi bandar, dan dalam bandar. Dan majoritinya pengundi Melayu. Jadi kemenangan ini amat baik, menggambarkan bahawa ia merupakan referendum rakyat untuk menyatakan bahawa rakyat berasa kesal dan tidak puas hati di atas prestasi kerajaan PH ini, setakat ini.

“Rakyat tak puas hati, terutamanya berkenaan janji ditaburkan, yang melenakan pengundi semasa PRU14 dahulu,”

Datuk Seri Mohamad Hasan berkata sedemikian ketika di sidang media di sini Sabtu malam.

Selain itu, Timbalan Presiden UMNO itu berkata, kejayaan itu juga hasil kerjasama politik bersama Pas, dan ia jelas mendapat reaksi positif dari kalangan pengundi Melayu Islam, yang menjangkau lebih 70 peratus daripada keseluruhan pengundi di sini.

Katanya lagi, kerjasama itu akan diteruskan bersandarkan kepentingan bersama, bukan sahaja untuk kedua-dua parti, tetapi juga menjadi suara pembangkang yang kuat demi membela kepentingan rakyat

“Bolehlah kita katakan bahawa kerjasama ini akan datangkan faedah kepada kedua pihak. Tapi apa yang kita rangka, kerjasama atas kepentingan bersama, khusus orang Melayu, agama Islam, dan juga kita nak lihat negara ini diurus dengan baik.

“Kita nak check and balance, kerana jika tak ada banyak suara pembangkang boleh imbangi kerajaan begitu kuat, dia tak baik kepada rakyat,”

Barisan Nasional (BN) berjaya merampas semula kerusi tradisinya di Semenyih apabila calonnya Zakaria Hanafi mendapat 19,780 undian.

Zakaria berjaya mendapat 1,914 undi majoriti mengalahkan calon Pakatan Harapan (PH) yang mendapat sebanyak 17,866 undian dalam pertarungan sengit itu.

Dua lagi calon, Kuan Chee Heng (Bebas) sekadar meraih 725 undi manakala calon Parti Sosialis Malaysia (PSM) Nik Aziz Afiq Abdul menerima 847 undi.

Sumber: AWANI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here