Peguam Tan Sri Dr Muhammad Shafee Nafi Terima RM9.5 Juta Dari Datuk Seri Najib Razak

Peguam Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah membuat penafian sekaligus mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen atas empat pertuduhan menerima wang RM9.5 juta daripada Datuk Seri Najib Razak. Wang itu dikatakan hasil aktiviti pengubahan wang haram serta membuat penyata tidak betul kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Tan Sri Dr Muhammad Shafee memohon untuk dibicarakan selepas Pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Azura Alwi. Beliau didakwa membabitkan diri dalam pengubahan wang haram iaitu menerima hasil daripada aktiviti haram melalui cek milik Najib yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Berhad miliknya.

Beliau didakwa telah menerima cek berjumlah RM4.3 juta pada 13 September 2013 dan kemudiannya sebanyak RM5.2 juta pada 17 Februari 2014. Perbuatan terbabit didakwa dibuat di CIMB Bank Berhad.

Bagi perbuatan itu, Tan Sri Muhammad Shafee didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 yang membawa hukuman denda RM5 juta atau penjara lima tahun, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Muhammad Shafee juga berhadapan dua pertuduhan membabitkan diri secara langsung dalam transaksi hasil daripada aktiviti haram iaitu dengan membuat penyata yang tidak betul dan bertentangan dengan perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967. Ia bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Disember 2013 dan 31 Disember 2014.

Peguam berkenaan didakwa melakukan perbuatan itu di LHDN cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tunku Abdul Halim pada 3 Mac 2015 dan pada 29 Jun 2015.

Bagi perbuatan itu, dia berhadapan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali ganda jumlah hasil aktiviti haram. Mahkamah membenarkan Muhammad Shafee diikat jamin RM1 juta dengan jumlah jaminan RM500,000 dibayar hari ini manakala bakinya pada Selasa depan.

Pihak Mahkamah juga telah memerintahkan pasport milik Tan Sri Shafee diserahkan kepada mahkamah sehingga kes selesai. Kes sebutan semula ditetapkan pada 2 Oktober ini.

Sumber; Metro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here