Nasi Ayam RM1 Jadi Viral.. Fuh Murah Betul

Kedai makan Cemara Urban Restaurant di Bander Seri Alam, Johor Baru telah menjadi tumpuan sejak dibuka sembilan hari lalu dan pemiliknya Norhidayat dilabel sebagai hero di kawasan berkenaan. Ini terutama para pelajar universiti di kawasan tersebut yang ternyata memerlukan makanan yang murah.

Norhidayat yang menguruskan restoran keluarga dengan ibu bapanya, berkata nasi ayam boleh didapati setiap hari dari pukul 11 ​​pagi hingga 1 pagi, terhad kepada 500 bekas sehari.Hidangan ini biasanya habis dijual pukul 9 malam dan kadang-kadang seawal jam 4 petang.

Kedainya berpindah dari Tanjung Langsat kira-kira enam bulan yang lalu dan sejak tempat ini dekat dengan universiti, Norhidayat memutuskan untuk menawarkan harga mesra pelajar.

Katanya, lebih kurang 80 peratus pelanggannya adalah pelajar dari kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pasir Gudang dan Universiti Kuala Lumpur Pelajar Institut Teknologi Perindustrian (UniKL Mitec).

Norhidayat berkata idea untuk menjual nasi ayam ini timbul sejak setahun yang lalu dan memerlukan masa untuk meyakinkan keluarganya.

Ini komen Norhidayat:

“Kami tidak banyak mendapat untung menjual nasi ayam ini tetapi di restoran ada menyediakan masakan lagi dan dapat membantu mengekalkan perniagaan ini. Kami juga menyewakan restoran ini kepada beberapa gerai menjual pelbagai makanan yang juga sesuai dengan bajet pelajar”

Ini antara respon dari pelajar universiti di kawasan berkenaan:

“Sebagai seorang pelajar, kami mempunyai bajet yang sangat terhad dan ia membuat perbezaan yang sangat besar apabila kita dapat mendapatkan makanan yang murah ini. Ia membolehkan kami menjimatkan wang untuk membeli barangan penting seperti alat tulis dan buku”

Para pelajar juga bersyukur kerana ada makanan murah seterusnya membolehkan mereka untuk berjimat dan membeli barangan lain.

Sumber”: mStar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here