Mufti Tegur Drama Berjudul “Isteri Untuk Disewa” Lakonan Fattah Amin, Tiz Zaqyah

Drama bersiri Isteri Untuk Disewa lakonan Fattah Amin dan juga Toz Zaqyah kini sedang ditayangkan di Astro bermula hari Isnin yang lalu.

Namun begitu, drama bersiri ini telah mendapat teguran Mufti Wilayah Persekutuan, iaitu Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Ini tentang tajuk dan jalan ceritanya kerana hukum menyewa isteri adalah haram.

Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, tajuk drama berkenaan sekiranya difahami secara zahir amat bertentangan dengan zahir nas al-Quran dan Sunnah, begitu juga dengan moraliti kehidupan manusia sama ada Islam mahupun bukan Islam.

Ini jelas Mufti ini:

“Tanpa menafikan kebebasan berkarya dalam budaya penggiat seni, kami merasakan bahawa tajuk berkenaan adalah kurang sesuai. Alasan kami jelas, isteri bukan untuk disewa.

“Isteri adalah akad yang sahih dan diperintahkan untuk bergaul dengan baik sebagaimana yang tertera dalam Surah al-Nisa’ ayat 19”

Mufti berkata lagi, penamaan tajuk yang boleh dikatakan sebagai provokatif itu dikhuatiri akan menjadi trend dalam penggiat seni sekiranya tidak diberikan penerangan jelas daripada hukum syarak, mengenai implikasinya dalam masyarakat.

Mengulas lanjut, beliau berkata, dalam Islam, isteri tidak boleh dikontrakkan sama ada dalam tempoh jam, hari, minggu atau bulan.

Ini kerana katanya, meminjam isteri bukanlah amalan dalam Islam, begitu juga menyewa isteri.

“Isteri adalah amanah Allah kepada suami untuk dimuliakan, dikasihi, disayangi dan diberi hak-haknya seperti termaktub dalam nas al-Quran, hadis dan pandangan fuqaha’.

“Kami yakin, tidak ada sekelumit niat dalam hati penulis novel dan pengarah tersebut untuk membuat sesuatu yang di luar kerangka Islam namun, sewaan isteri jelas sekali adalah sejuzuk daripada cabang mut’ah yang tidak dibenarkan dalam kalangan fuqaha’ Ahli Sunnah wal Jama’ah dan diharamkan dalam Islam,”

“Kami menganggap pengarah mungkin terkhilaf dalam menentukan tajuk dan jalan cerita drama tersebut yang khabarnya diadaptasi daripada sebuah novel.

“Sekali lagi ditegaskan bahawa kami sama sekali tidak berhasrat kebebasan dan kreativiti dalam berkarya. Namun, seeloknya biarlah ianya selari dengan agama dan budaya ketimuran kita”

Terdahulu, perkongsian status Mufti Zulkifli di laman sosial Facebook dan Instagram, berhubung surat terbuka kepada pengarah drama berkenaan.

“Semalam (Rabu) setelah selesai solat Isyak, saya sengaja mengambil peluang menonton drama Isteri Untuk Disewa.

“Ada mustafti yang bertanya tentang beberapa isu fiqh dalam drama ini. InsyaAllah, saya sedang menyiapkan surat terbuka kepada pengarah drama ini,”

Untuk pengetahuan, drama ini di adaptasi dari novel Isteri Untuk Disewa karya Syamnuriezmil, yang menggandingkan pelakon, Fattah Amin dan Tiz Zaqyah. Drama terbitan produksi Nuansa Sdn Bhd arahan Osman Ali itu disiarkan menerusi saluran Astro Ria.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here