Farid Kamil cederakan diri sendiri, hentak kepala pada paip ketika dalam tahanan

Datuk Farid Kamil Zahari kini sedang dibicarakan ekoran insiden yang melanda dirinya tahun lalu. Suami kepada Diana Danielle ini ditahan polis tahun lalu, setelah berkelakuan agresif, termasuk menampar anggota polis dan orang awam.

Kalau diingat kembali, ada kecederaan di bahagian dahi ketika ditahan reman di dalam lokap Balai Polis Damansara, dua hari selepas ditahan polis.

Hal ini didedahkan oleh pegawai penyiasat kes, Inspektor Mohd Faizal Abdullah, di perbicaraan kes melibatkan Farid Kamil di Mahkamah Majistret Petaling Jaya, Selangor, di hadapan Majistret Nor Arifin Hisham.

Ini antara soal jawab antara peguam Farid Kamil iaitu Megat Syazlee Mokhtarom dengan Inspektor Mohd Faizal.

Inspektor Mohd Faizal: “Pada 13 Januari 2018, saya dimaklumkan oleh pengawal lokap yang tertuduh cedera di dahi akibat menghentak kepalanya sendiri di kepala paip. Justeru, saya mengarahkan anggota polis bertugas membawa Farid ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) jam 6 pagi, 13 Januari untuk mendapatkan rawatan,”

Inspektor Mohd Faizal berkata, bagaimanapun, Farid Kamil tidak menerima sebarang jahitan akibat daripada kecederaan itu.

(Peguam) MEGAT SYAZLEE : Setuju tak keadaan Farid separa sedar atau tak ketika kejadian itu berlaku?

(Inspektor) MOHD FAIZAL : Tidak setuju.

(Peguam) MEGAT SYAZLEE : Kamu ada tanya kepada tentang kecederaan itu?

(Inspektor) MOHD FAIZAL :Ya.

(Peguam) MEGAT SYAZLEE : Dia kata apa?

(Inspektor) MOHD FAIZAL : Farid kata dia agresif sebab itu hentak kepala di kepala paip.

(Peguam) MEGAT SYAZLEE : Ada jahitan tak?

(Inspektor) MOHD FAIZAL : Tidak.

Menurutnya, pelakon itu juga berada dalam keadaan agresif kerana cuba memanjat sel dan terjerit-jerit di dalam lokap. Selain itu, pengawal lokap juga meminta Farid Kamil untuk tidak bertindak sedemikian kerana mengganggu orang lain di dalam lokap.

Farid Kamil telah diasingkan lokap ketika direman disebabkan kelakuannya yang agresif dengan memanjat besi lokap, membuat bising serta mengacau tahanan lain ketika reman.

Terdahulu, peguam Megat Syazlee mencadangkan kepada inspektor Mohd Faizal terdapat percanggahan antara dua laporan polis yang menyatakan kronologi insiden kedua-dua mangsa, iaitu Konstabel Mohamad Nizam Jamaludin dan Ashraf Ahmad,yang dicederakan oleh Farid Kamil.

Peguam Farid Kamil itu seterusnya bertanya jika Mohd Faizal ada membuat semakan pada rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di dalam Balai Polis Trafik Kota Damansara, beliau menjawab “tidak,kerana tiada CCTV di balai”

Ketika mencadangkan mengenai siasatan kes yang dilakukan Mohd Faizal hanyalah berdasarkan dua laporan polis yang bercanggah, beliau tidak bersetuju.

Saksi sama itu juga tidak bersetuju dengan cadangan peguam Megat Syazlee keadaan diri Farid Kamil ketika kejadian itu seperti tidak sedar atau tidak waras.

(Peguam) MEGAT SYAZLEE : Setuju tak keadaan Farid separa sedar atau tak ketika kejadian itu berlaku?

(Inspektor) MOHD FAIZAL : Tidak setuju.

(Peguam) MEGAT SYAZLEE : Kamu ada menghantar tertuduh (Farid) pergi membuat ujian air kencing?

(Inspektor) MOHD FAIZAL :Ya.

(Peguam) MEGAT SYAZLEE : Dan kamu menghantar Farid membuat ujian air kencing itu kerana dia di bawah pengaruh dadah ?

(Inspektor) MOHD FAIZAL : Ya, saya setuju

Sedikit fakta kes, pada 16 Januari 2018, Farid Kamil mengaku tak salah atas empat pertuduhan, iaitu mendatangkan kecederaan kepada seorang orang awam dan anggota polis, menghalang anggota polis menjalankan tugas dan berkelakuan tidak senonoh dengan mengeluarkan perkataan kesat di kaunter pertanyaan Balai Polis Trafik Kota Damansara kira-kira jam 1.20 petang, bertarikh 11 Januari 2018.

Sumber: Harian Metro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here