Emma Maembong umum secara terbuka, kini tak lagi bertudung.. Ini puncanya

Selepas hampir lima tahun berhijab, pelakon cantik jelita Emma Maembong mengumumkan dirinya tidak lagi bertudung sejak tiga hari lalu.

Malah, orang ramai serta para peminat juga mula bergambar dan merakam video bersama Emma Maembong dengan imej barunya tak bertudung di tempat awam.

Emma Maembong telah membuat pengumuman berkenaan secara eksklusif kepada portal BH Online, akan tetapi Emma menegaskan, tindakan yang dilakukannya itu bukanlah contoh yang baik.

Katanya, ia juga tidak kaitan dengan kontroversi melanda dirinya, baru-baru ini, sekali gus membuat permohonan maaf dan mengakui khilafnya apabila gambar mesra tanpa tudung bersama seorang jejaka tular di media sosial.

Mengakui imannya belum cukup kuat, pelakon berumur 27 tahun ini, lebih selesa membiarkan keputusan yang dilakukan dengan berat hati itu ditanggung sendiri.

Ini pengumuman penuh Emma Maembong:

“Apa juga alasannya, saya mengaku khilaf ini datang daripada diri sendiri. Soal dosa dan pahala itu biarlah antara diri ini dengan Tuhan. Selepas ini, saya harus telan segala kecaman dengan lapang dada.

“Untuk kita istiqamah dalam bertudung bukan perkara mudah. Pasti ada ujian yang menjelma. Jika tidak betul-betul bersedia, pasti terumbang-ambing juga iman diri. Ia (tindakan membuka tudung) bukan contoh yang baik dan jangan ikut saya.

“Cuma dalam tempoh bertudung itu, bukan saya tidak mencuba untuk membulatkan hati. Namun, saat saya tewas dan perkara itu tular. Hukuman bertalu-talu datang, tetapi saya terima dengan hati terbuka,”

Mengimbas kembali pengalaman bertudung, dia mula mengenakan tudung secara suka-suka dengan memakai selendang di leher.

Tetapi mengatakan sejak itu, semua benda serba tak mengena.

“Cara saya mengenakan selendang di leher dulu juga pantas dikecam netizen. Ada yang cakap, lebih baik bertudung penuh dan sempurna. Sedikit demi sedikit, saya mencuba untuk bertudung.

“Ketika itu, saya cuba bermuhasabah dan memperbetulkan diri. Selepas saya mula bertudung dulu pun, seperti biasa cara berpakaian dan mengenakan tudung itu juga terus mengundang kritikan. Semua benda bagai serba tak kena. Benar, susah untuk saya memuaskan diri orang lain.

“Saya seperti berperang dengan diri sendiri. Tetapi, saya lawan segala perasaan negatif. Namun, saat hanyut dengan kekhilafan diri, baru-baru ini. Saya terus dihukum seperti mempermainkan agama. Mereka yang memberi komen pedas itu pula seolah-olah mendapat jaminan masuk ke syurga. Malah ada yang cakap, apabila sudah ‘kantoi’, baru nak minta maaf. Saya akur, diri ini manusia biasa yang tak pernah sempurna,”

Apabila ditanya adakah dia memakai hijab kerana ingin mengusahakan perniagaan tudung, Emma Maembong menafikan sekeras-kerasnya perkara itu.

“Perniagaan tudung dibuat ketika saya belum lagi menutup kepala. Secara peribadi, saya suka membeli tudung dan selendang, malah mempunyai sedikit bakat melukis, termasuk menjadikan tudung sebagai kanvas lukisan,”

Itulah pengumuman dari Emma Maembong.

Sumber: BHarian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here